fotos_griep.jpg

Wat is griep?

Griep (=influenza) wordt veroorzaakt door een virus. Dit virus dringt binnen in het lichaam. Wanneer het lichaam, bijvoorbeeld door een verzwakte weerstand, het virus niet op eigen kracht onschadelijk kan maken, veroorzaakt het binnen enkele dagen griep. De verschijnselen van griep beginnen heel plotseling met koude rillingen, spierpijn, pijn achter het borstbeen, hoge koorts, hoofdpijn, zwelling van de slijmvliezen – met name in de neus - en algemene malaise. Soms voelt de grieppatiënt zich totaal uitgeput. De koorts kan 1 tot 7 dagen aanhouden. Bijkomende griepverschijnselen zijn neusverkoudheid, keelpijn en ook vaak een droge kriebelhoest.

Griep en verkoudheid

Griep en verkoudheid worden in de volksmond beiden griep genoemd, maar er is een belangrijk verschil. Bij griep kunnen gevaarlijke infecties aan de luchtwegen ontstaan die veroorzaakt worden door het griepvirus. Gezonde mensen kunnen hier al snel een week ziek van zijn, waarna het nog circa twee weken kan duren voordat het lichaam volledig is hersteld en de grieppatiënt zich weer helemaal fit voelt.

Griep en risico's

In bepaalde gevallen kan griep zeer ernstige gevolgen hebben. Zeker voor risicogroepen (Diabetes-, Astma-, en hartpatiënten en 65+ ers) kan het ernstige complicaties geven met
soms de dood tot gevolg. Maar ook een gezond mens kan veel last en pijn ondervinden van
griep. Het virus beschadigt het weefsel van de longen zodat er bovendien acute bronchitis of
een longontsteking kan ontstaan.

Griepvaccinatie en weerstand

Zoals vaak wordt gedacht, heeft een griepvaccinatie geen negatief effect op je weerstand.
Het zet het lichaam juist aan tot het maken van antistoffen tegen het griepvirus. Deze antistoffen helpen een besmetting met het griepvirus te voorkomen. Vaccinatie activeert het afweersysteem, waardoor het lichaam de infectie zo snel mogelijk kan bestrijden.

GVS EN MEER

Grieppandemie

Een grieppandemie is een wereldwijde griepepidemie met een nieuw griepvirus dat zich in korte tijd over de wereld verspreidt.

Wanneer vaccineren?

Het is gebruikelijk dat er medio oktober, november wordt gestart met griepvaccinaties.

In het voorjaar benaderen wij de bedrijven en organisaties over hun eventuele deelname in het najaar. Wegens het terugkerende (mondiale) probleem van tekorten aan griepvaccinaties, koopt GVS in het voorjaar al de griepvaccins in. Voor het reeds ingekochte deel kunnen wij dan ook garantie geven op levering. Werkgevers die van de Griep Vaccinatie Service gebruik maken, vragen wij om na de zomervakantie te starten met de inventarisatie van het aantal deelnemende werknemers.